Programul Award

Programul Duke of Edinburgh’s International Award

Programul este liderul mondial al programelor de dezvoltare personală pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 de ani. Susţinut de Familia Regală Britanică cu ASR Prinţul Philip ca Patron Global, Award-ul este acum accesibil tinerilor din România sub patronajul naţional al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.

De la lansarea oficială în România, din 2013, a programului, Award-ul a cunoscut o extindere rapidă, astfel că, până în prezent peste 2000 de tineri au luat parte la program, descoperindu-și noi abilități și dezvoltându-le pe cele existente.

Programul are trei nivele cu diferite grade de dificultate și durată: Bronz, Argint, Aur.

Fiecare participant este ajutat de un Lider Award (un adult voluntar, care participă la un curs de formare pentru lideri) în alegerea activităților și obiectivelor personale.

În cadrul programului tinerii îşi stabilesc obiective pentru patru secţiuni: Abilități Personale, Activităţi Fizice, Voluntariat, Aventură. Pentru completarea nivelului de Aur, participanții parcurg o secţiune adiţională: Proiectul Rezidențial.

Tinerii iau parte în program în mod voluntar și în timpul lor liber și trebuie să dovedească constanță în îndeplinirea obiectivelor: săptămânal trebuie să-și dedice o oră pentru fiecare din cele 3 secțiuni.

Asociația Mușatinii este momentan singura organizație acreditată să ofere acest program în municipiul Roman și are înscriși 50 de tineri care se pregătesc să finalizeze nivelul Bronz, mentorați de 8 lideri, adulți voluntari, (profesori, jurnaliști, psihologi juriști) care au dorit să-și ofere din timpul lor pentru a sprijini acești tineri să-și îndeplinească obiectivele.

Ca și abilități personale, mulți tineri și-au propus să învețe o nouă limbă străină, să cânte la un instrument, să învețe un program la calculator, alții și-au propus să învețe elemente de grafică, fotografie, gastronomie, sculptură, etc.

La activități fizice, săptămânal tinerii fac jogging, ciclism sau înot pentru a ajunge la anumite performanțe personale (obiective) la finalul acestei secțiuni (de ex. 100 de km de mers cu bicicleta sau 10 km de alergat fără întrerupere).

În cadrul secțiunii de voluntariat, tinerii noștri participă la programe after school din diverse centre din oraș, la bibliotecă, sau predau limbi străine ori alte abilități pe care le stăpânesc altor tineri care doresc să le învețe.

În perioada februarie-martie 2017 așteptăm ca prima generație de tineri implicați în acest program de dezvoltare personală să încheie secțiunea Bronz. Acest lucru nu se va putea realiza înainte ca ei să participe și la o Aventură, o ieșire în natură de o zi și o noapte, într-un loc pecare nu l-au mai văzut niciodată. Pentru aceasta, își vor stabili în grupuri de câte 4-7 persoane un nou obiectiv: să escaladeze un munte, să studieze obiceiurile unui sat, flora și fauna unei zone, etc.

Această ultimă sectiune va avea loc după o pregătire temeinică, cu ateliere de prim- ajutor, instruire în ceea ce privește echipamentul necesar, modalitatea de realizare a obiectivului, precum și o călătorie de antrenament.

Vă invităm să ne urmăriți pe paginile dedicate acestui minunat program de dezvoltare personală!